12.05.2015.

Novosadska pozorišta & predstave


Ko prati blog zna koliko podržavam umetnost  različitih oblika. Na red je došao post o divnim predstavama koje možete pogledati u Novom Sadu. Publika je bila oduševljena posle svake predstave koju smo odgledali. Ljudi odlazili zadovoljni, nasmejani i to je bilo vrlo vidljivo dok su sumirali utiske. Toliko sam uživala gledajući ih, da sam se odlučila utiske i favorite da prenesem na post.

Nekoliko, odabranih predstava koje sam pogledala su pred vama. 
Čekam vaše predloge, sugestije, i neke vaše omiljene predstave.


Srpsko narodno pozorište, predstava "Gospođa ministarka" 
Predstavu koju nikako ne bi trebalo zaobići sa repertoara. Neki su sigurno gledali u nekom od beogradskih pozorišta no, izvođenje ove komedije u SNP-u je maestralno. Branislav Nušić, autor i najznačajniji srpski komediograf, potpisuje i mnoga druga dela koja se izvode na raznim pozorišnim scenama, no izbor je ovaj put pao na Živku ministarku. Mali podsetnik da je Nušić neko vreme bio i upravnik SNP-a. Predstava smeha, koju prati spoj bunta, spontanosti, nadahnuća u karakternim likovima. Vreme koje odvojite i provedete gledajući ovu predstavu će proleteti. Propraćena je aplauzima, osmesima i zadovoljstvom na prisutnim licima koje sam mogla videti. 
Reditelj i izbor muzike: Radoslav Milenković
Predstava se izvodi na sceni "Pera Dobrinović"Pozorište mladih, predstava " Estrogen" 

Predstava koja če vas nasmejati prvim izgovorenim rečima glumaca koji se pojave na sceni. Zanimljiva, vesela, savremena priča o ljubavima koje se dešavaju, situacijama sa kojima se čovek susretne, nađe se u čudu ili pak ne. Predstava za koju sigurno znam da su neki gledali više puta jer su se uvek sjajno zabavili. Bravo za glumačku ekipu ali sjajni ženski likovi ipak u ovom izvođenju imaju prednost. I veliko bravo za izbor muzike koja čini predstavu tako posebnom. Strpljivo čekam prvo sledeće izvođenje.  
Predstava rađena po motivima filma "Ladis" - Andžeja Saramonoviča
Reditelj: Radoje Čupić 

Pozorište mladih, predstava " Testosteron" 
Naravno nastavak sledi, jer nekako ove dve predstave idu u paru. Pogledate jednu pa drugu, redosledom koji izabarete. Prednost sam dala ženskoj postavci i predstavi "Estrogen" samo iz razloga zato što sam nju prvo gledala. Ali ni muška varijanta nije ništa manje zabavna. Uživaćete kako god da izaberete. "Testosteron od muškarca pravi muškarca. Pojedini tvrde da su muškarci i žene dve polovine iste jabuke. Neki, opet tvrde da je to monotono. Više su za voćnu salatu." 
Reditelj: Radoje Čupić


Srpsko narodno pozorište, predstava "Balerine"

Balerine su predstva koja kombinuje fizički teatar i originalni, izvedbeni tekst s ciljem da dokumentuje, demistifikuje i objasni šta zapravo rade umetničke igračice, zašto su za svoj životni poziv odabrale ples i s kojim se izazovima sreću u svom profesionalnom i ličnom životu. Ovo je predstava u kojoj balerine govore. Umetnice koje na sceni najčešće gledamo dok ćute i plešu, u ovom komadu javljaju se za reč, kako bi sebi, ali i publici objasnile tajnu privlačnost svog poziva, svoju umetnost i svoje razloge da se njom bave, bez obzira na to što im ona neće doneti finansijsku ili društvenu satisfakciju.

Ideja predstave Balerine jeste da publiku edukuje o umetnosti igre, ali i da umetničku igru uspostavi kao metaforu za „umetnost življenja“. Svi smo mi balerine, u neprekidnoj borbi protiv sile zemljine teže, u neprekidnim pokušajima da izgledamo lepo i lako, u neprekidnom ignorisanju pitanja: šta imaš ti od toga, što se toliko trudiš? … Na ovo pitanje, predstava Balerine odgovara pitanjem: šta bih dobila od toga da prestanem?

Ovo je predstava o svima nama koji se trudimo i ne planiramo da prestanemo. Ovo je predstava o spašavanju lepote. O samozaboravu i sreći. O radu, trudu, ambiciji, volji, telu i duhu. Ovo je, takođe i predstava o društvu; pozorište o pozorištu; o smislu i tome da ga je našao svako ko je krenuo da ga traži.

Rediteljka: Milena Bogavac

Predstava se izvodi na Kamernoj sceni pozorišta.                 photo by: my Vanja


                                  Biram sledeće predstave, popunjavam nove liste pozorišnih želja. 
                    Pišite mi vaše mišljenje ako ste gledali neku od predstava, ili imate vaše favorite.
                                                                    Do sledećeg posta, 
                                                     scensko - pozorišni pozdrav i osmeh! :) 
                                                                     Lep dan vam želim! 
                                                                                   N

Нема коментара:

Постави коментар