14. 5. 2015.

Noć muzeja 2015 - Novi Sad

Znamo svi da je subota pred nama, 16. maj, rezervisana za Noć muzeja. Muzeje posećujem redovno, a favorite ste pročitali u nekim prethodnim postovima. No, izabrala sam nova omiljena mesta koja ću posetiti ove godine tokom Noći muzeja i evo, mapa je pred vama.

Nadam se da se vidimo. Mahnite! :)

Prva postavka koja je na spisku omiljenih je "Adolf", mesto Fakultet tehničkih nauka. Adolf je projekat studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam. Tema je mikrokosmos i gde se sve krije? Šta prostorno-vremenski entitet jednog skrivenog mikrokosmosa može da nam ponudi?

Dakle, FTN, subota uveče i opet ću na trenutak biti student mog divnog fakulteta.


Sledeća destinacija je Petrovaradinska tvrđava i laboratorija zvuka. "Fazoni i fore" su emisija koju sam obožavala i nisam je propuštala. Ove godine se navršava 30 godina od početka emitovanja i veliko bravo za sve fore i fazone. Iako je postavka prilagođena za decu i biranju novih budućih učesnika imaju svu moju podršku. Kasnije ćemo se zadržati na prezentaciji filmske umetnosti, lokacija ista. Đava, 21h, mašite.

Posle se vraćamo u grad. I to u centar grada Novog Sada na najstariju pijacu. "Urbanluk na Ribljoj pijaci". Izložba fotografija na temu "Duh novosadskih pijaca" i slušaće se džez muzika. Ha, kakav spoj. Presedan! Divna atmosfera na pijaci koja se ne propušta. Mislim da će to biti prvi put, takav spoj muzike, fotografije, atmosfere u do sada neviđenom svetlu. Strpljivo čekam!

Sve to traje do ponoći, utefteriti, ako vas atmosfera ponese.

Nakon pijace pravimo mali skok do Bulevara Mihajla Pupina 25 i idemo na izložbu likovnih radova iz postavke Svetlopisi. Izložbeni prostor Ivana Bjelica i Udruženje umetnika Lumens po prvi put otvaraju vrata posetiocima. Videćemo razvojni put autora i prikaz radova čija je tema istraživanje svetlosti i forme.

To je moja tura za subotu i Noć muzeja. Pišite mi vaše, izdvojite favorite.

Nadam se da se vidimo ili u hodu ili bar na nekoj od lokacija.



                                                                 Do sledećeg posta,

                                                                Otvori oči u noći! :)

                                                                             N


2 коментара: